Φύση

Πλησιάζοντας με το αυτοκίνητο στο Δήμο Πραμάντων ο επισκέπτης αφού περάσει πάνω από τον ορμητικό Άραχθο, βλέπει χωριά μέσα σε πυκνή βλάστηση, δάση από έλατα ψηλότερα και στην κορυφή ορθοπλαγιές, άγριες μύτες και σάρες, λούκια και καταρράκτες που το χειμώνα παγώνουν. Η άγρια ομορφιά, το παρθένο τοπίο προετοιμάζει τον επισκέπτη να μπει στην περιπέτεια, να γνωρίσει και να έρθει σε επαφή με τη φύση. Οι τρόποι προσέγγισης είναι πολλοί: πεζοπορία, αναρρίχηση, mountain bike, canyoning, rafting, kayak κ.α. Οι διαδρομές που μπορεί κανείς να ακολουθήσει είναι ατελείωτες.

Υδάτινες διαδρομές στον Καλαρίτικο από τη γέφυρα του Γκόγκου έως τη γέφυρα της Πολιτσάς στον Άραχθο και από εκεί περνώντας το μοναδικό φαράγγι του Αράχθου, κάνοντας διάλειμα για μπάνιο κάτω από τον καταρράκτη στην Κλίφκη, στο επιβλητικό γεφύρι της Πλάκας.

Ορεινές διαδρομές προς την κορυφή της Στρουγγούλας, απέναντι στο Σταυρό στα πράσινα βοσκοτόπια, διάσχιση της Κακαρδίτσας, κορυφές όλες πάνω από τα 2.000 μέτρα από όπου μπορείς να αγναντέψεις τα Τζουμέρκα αλλά και την πόλη και τη λίμνη των Ιωαννίνων.

Πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές στο μονοπάτι “Τ2” μέσα στο πανέμορφο ελατόδασος του Μαρκόπουλου ή στο δρόμο για το Αμπελοχώρι, τους σκορπισμένους συνοικισμούς των Ραφταναίων και το Μοναστήρι της Παναγίας της Μουχουσιώτισας. Ψηλότερα στο Μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής και στο Ίσιωμα κάτω από την κορφή της Στρουγγούλας. Διαδρομές προς τους Μελισσουργούς και προς Θεοδώριανα ή Βουργαρέλι για τους πιο απαιτητικούς. Ακολουθώντας το μονοπάτι “Τ1” προς Χρηστούς, το Μοναστήρι της Κηπίνας, το Ματσούκι, τους Καλαρίτες ή το Συρράκο.

Ανάλογα με τη διαδρομή και τον τρόπο απόδρασης που θα επιλέξετε, θα χρειαστείτε τις οδηγίες και τις συμβουλές των ντόπιων κατοίκων, τον πιο λεπτομερή χάρτη της περιοχής με κλίμακα 1:50.000 της εταιρείας Anavasi, ένα κινητό τηλέφωνο οποιασδήποτε εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, πιθανόν μία συσκευή GPS και μία φωτογραφική μηχανή.

Μπορείτε τέλος να επιλέξετε κάποιο από τα προγράμματα δραστηριοτήτων που προσφέρουν οι εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή:

 

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *