pramanta.gr
αρχική σελίδα αρχική σελίδα
english English
αρχική σελίδα Αμπελοχώρι   αρχική σελίδα Πράμαντα   αρχική σελίδα Ραφταναίοι    
αρχική σελίδα επικοινωνία  
Δημαρχείο Ταυτότητα κειμενο κειμενο κειμενο
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ
ΑΝΕΜΟΤΡΥΠΑ
  ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αδελφότητα Ραφτανιτών Ιωαννίνων
Αθλητική Ένωση
Πραμάντων
Μορφωτικός Σύλλογος Χριστών
Πνευματικό Κέντρο ΤΣΟΠΕΛΑ
Σύλλογος Πραμαντιωτών Αγρινίου
Σύλλογος Πραμαντιωτών Αμφιλοχίας
Σύλλογος Πραμαντιωτών Άρτας
Σύλλογος Γυναικών Πραμάντων
Σύλλογος Πραμαντιωτών Αττικής
Σύλλογος Πραμαντιωτών Ιωαννίνων
Σύλλογος των απανταχού Αμπελοχωριτών
Χρήσιμα:
Τηλέφωνα
Χάρτης
Πληροφορίες
Καταλήματα
Αθλητισμός στη Φύση
 
Αναζήτηση
Συνδέσεις
Στατιστικά

Πολιτιστικοί Σύλλογοι
Αδελφότητα Ραφτανιτών Ιωαννίνων

Ίδρυση - Ιστορία - Δραστηριότητες

Στις δεκαετίες του '60 και του '70, η ελληνική ύπαιθρος άρχισε να χάνει το ανθρώπινο δυναμικό της. Όσοι λίγο νωρίτερα, δέκα ή λιγότερα χρόνια πριν δεν στάθηκαν μπροστά σε κάποιο από τα τραπεζάκια της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (συνήθως στήνονταν στην αυλή του κτηρίου του ορφανοτροφείου Γεωργίου Σταύρου) για να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς προς διάφορες κατευθύνσεις του πλανήτη, αναζητούσαν καλύτερη τύχη στις μεγάλες πόλεις. Οι Ραφταναίοι δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στον κανόνα. Μέσα σε είκοσι χρόνια, η αστυφιλία μείωσε δραματικά τον πληθυσμό του χωριού: Το 1951 καταγράφονται 1.252 κάτοικοι, το 1961 1.153, το 1971 μειώνονται στους 588 και το 1981 καταλήγουν στους 223. Το 1991 οι κάτοικοι ήταν 157.

Φυσικά, όλος αυτός ο κόσμος δεν εξαφανίστηκε ως δια μαγείας. Οι Ραφτανίτες και οι Ραφτανίτισσες συνεχίζουν να ζουν, σε πιο αστικό περιβάλλον πλέον, κυρίως στα Γιάννενα αλλά και σε άλλες πόλεις. Οι καταγόμενοι από τους Ραφταναίους δεν παύουν να θυμούνται την πρώτη ρίζα τους και νιώθουν πολύ φυσικά την ανάγκη, όχι μόνο να διατηρήσουν σχέσεις μεταξύ τους, αλλά να διασώσουν και να συνεχίσουν τα ήθη και τα έθιμα τα οποία είναι και οι πρώτες κοινωνικές δραστηριότητες που θυμούνται, οι μεγαλύτεροι τουλάχιστον.

Έτσι κάπως, δημιουργήθηκαν οι πρώτες αδελφότητες των ανθρώπων που έφυγαν από τον τόπο τους, αλλά συνεχίζουν να τον θυμούνται. Σήμερα, λειτουργούν 4 συνολικά αδελφότητες Ραφτανιτών στην Αθήνα, την Πάτρα, την Άρτα και τα Γιάννενα.

Η Αδελφότητα Ραφτανιτών Ιωαννίνων δημιουργήθηκε το 1972, από τους εκατοντάδες Ραφτανίτες που έμεναν και μένουν στα Γιάννενα και τα επίνειά τους. Τα πρώτα χρόνια, η Αδελφότητα στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενους χώρους. Εδώ και μερικά χρόνια, μεταφέρθηκε μόνιμα πλέον στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ανατολής, όπου και μένουν οι περισσότεροι Ραφτανίτες σήμερα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Εφημερίδα

Η πρώτη εφημερίδα των Ραφτανιτών εκδόθηκε το 1983, από την Αδελφότητα της Αθήνας.
Τότε, ονομαζόταν «Ο Ραφτανίτης». Σήμερα, εκδίδεται πλέον κάθε τρεις μήνες από την Αδελφότητα Ιωαννίνων και τιτλοφορείται «Η φωνή των Ραφτανιτών». Η εν Ιωαννίνοις αδελφότητα εκδίδει την εφημερίδα από το 1992, κάνοντάς την περιοδικό, αλλά και κοινό σημείο αναφοράς και ενημέρωσης για τους απανταχού Ραφτανίτες.

Το χορευτικό

Είναι το παλαιότερο τμήμα της Αδελφότητας, καθώς λειτουργεί από καταβολής της, από το 1973 δηλαδή. Το χορευτικό έχει τρία τμήματα: Των αρχαρίων, που καλύπτει τις ηλικίες 5-15 ετών, το τμήμα που εμφανίζεται κιόλας σε διάφορες εκδηλώσεις, με τα μέλη του να είναι από 16 έως 25 ετών και τέλος, το τμήμα των, μεγαλυτέρων σε ηλικία. Το χορευτικό εμφανίζεται σε όλες τις εκδηλώσεις της Αδελφότητας, στα Γιάννενα και τους Ραφταναίους, αλλά και στις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται από Ηπειρώτες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

     
     
Το θεατρικό

Το θεατρικό τμήμα της Αδελφότητας Ραφτανιτών, έχει στην πραγματικότητα σύντομη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Η πρώτη προσπάθεια για τη σύστασή του έγινε το 1983, οπότε και ανέβηκε το πρώτο έργο. Το εγχείρημα όμως ατονεί και εγκαταλείπεται, μέχρι το 2006. Τότε, η θεατρική ομάδα επανασυστήνεται και ανεβάζει, κυρίως με ραφτανίτες ηθοποιούς, ερασιτέχνες κυρίως, τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Η παράσταση γνωρίζει επιτυχία και ανεβαίνει πέντε φορές μέσα στο 2007, με τη στήριξη του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννιτών και πολυπληθή θίασο, αλλά και επιτελείο που κάνει την παράσταση δυνατή και πραγματοποιήσιμη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Κάθε χρόνο, από τον Ιανουάριο μέχρι περίπου στα τέλη του Οκτωβρίου, η Αδελφότητα Ραφτανιτών Ιωαννίνων διοργανώνει μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, ανάλογα με τη χρονική περίσταση (γιορτές, επέτειοι) ή γεγονότα που καθιέρωσε η Αδελφότητα με επίκεντρο τους Ραφταναίους. Πιο αναλυτικά, οι εκδηλώσεις είναι οι εξής:

Ιανουάριος

Στις αρχές κάθε χρόνου, η Αδελφότητα Ραφτανιτών απευθύνει το κάλεσμα σε όλους τους Ραφτανίτες για το καθιερωμένο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην εκδήλωση βραβεύονται και οι μαθητές που κατάγονται από μητέρα ή πατέρα από το χωριό και γίνεται και η απολογιστική συνέλευση της Αδελφότητας.

Η κοπή της πίτας είναι εκδήλωση πολύ μαζική, καθώς συγκεντρώνει τους Ραφτανίτες και της Ραφτανίτισσες από την περιοχή του νομού Ιωαννίνων.Φεβρουάριος ή Μάρτιος

Ανάλογα με την ημερολογιακή συγκυρία των Αποκρέων, η Αδελφότητα τις γιορτάζει κάθε χρόνο. Διοργανώνει αποκριάτικο χορό και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η Αδελφότητα συμμετέχει στις τζαμάλες του δήμου Ανατολής.


Ανάλογα με την ημερολογιακή συγκυρία των Αποκρέων, η Αδελφότητα τις γιορτάζει κάθε χρόνο. Διοργανώνει αποκριάτικο χορό και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η Αδελφότητα συμμετέχει στις τζαμάλες του δήμου Ανατολής.Μάϊος

Τον τελευτά μήνα της Άνοιξης διοργανώνεται η γιορτή της παραδοσιακής ραφτανίτικης πίτας. Κάθε χρόνο, λίγο πριν μπει και ημερολογιακά το καλοκαίρι , οι ραφτανίτισσες νοικοκυρές φτιάχνουν τις πίτες, που τις σερβίρονται στη μεγάλη γιορτή, στο μοναστήρι της Πλάκας. Συνοδεύεται από το ραφτανίτικο τσίπουρο, φτιαγμένο από ζαμπέλα, τους μεζέδες και την παραδοσιακή μουσική. Όλα μαζί, με το κέφι των συμμετεχόντων, κάνουν αυτή τη συνάντηση μια από τις μεγαλύτερες γιορτές.

Καλοκαίρι

Τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, κυρίαρχη θέση στις δραστηριότητες της Αδελφότητας έχουν οι εκδρομές εντός και εκτός των συνόρων. Στα τέλη Ιουνίου γίνεται μια μονοήμερη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, ενώ στα μέσα Ιουλίου γίνεται η δεύτερη, η οποία είναι συνήθως δύο ή τρεις μέρες και απευθύνεται σε όλους. Στα τέλη του καλοκαιριού, μετά το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται η τελευταία και μεγαλύτερη εκδρομή που διοργανώνει η Αδελφότητα, συνήθως εβδομαδιαία, στο εξωτερικό.

     
Φθινόπωρο

Τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου τελειώνει ο ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων της Αδελφότητας Ραφτανιτών Ιωαννίνων. Το κλείσιμο των εκδηλώσεων γίνεται με ένα διήμερο αντάμωμα των Ραφτανιτών στο «Χωριό», στο κέντρο των Ραφταναίων. Τα τραπέζια στρώνονται στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, όπου γίνεται το γλέντι με παραδοσιακή μουσική και την παραδοσιακά μαγειρεμένη γίδα ως κύριο έδεσμα.

     
© 1999-2005 Δήμος Πραμάντων
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου
  Τηλέφωνο: 2659062300,
fax 2659062301
 
  d.pramanton@ kep.gov.gr  
 
Τα νέα του Δήμου

[18/09-21/09/2008] 6o πανελλήνιο συνέδριο Ελευθέρων Ριζών και Οξειδωτικού Στρές

[17/01/2008] Κοπή πίτας για τους μαθητές - Βράβευση μαθητών

[11/08-12/08/2007] Αντάμωμα Νεολαίας Τζουμέρκων

[04/08/-05/08/2007] Πρωτάθλημα δηλωτής

[28/06/2007] Θεατρική Ομάδα Προσκήνιο - ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ του Γιάννη Ξανθούλη

[30/06-01/07/2007] 1o Αντάμωμα Πραμαντιωτών

Αρχείο